De magie van even niets doen

L A

Bespaar tijd door efficiënter en effectiever te werken.

“Ik weet gewoon niet meer hoe ik me moet concentreren”, zei mijn klant vorige week toen ik haar bezocht. Telkens wanneer ze aan een belangrijke taak begon, werd ze afgeleid door haar telefoon, e-mails en de overweldigende stroom van verantwoordelijkheden die op haar afkwamen.

Haar focus leek volledig verdwenen.

Ik kon me precies inleven in haar situatie. In deze tijd van voortdurende afleiding is het gemakkelijk om jezelf te verliezen in de chaos. Ik heb hier zelf natuurlijk ook last van. Maar ik wist dat er een manier was om die focus terug te vinden.

Terwijl ik met haar sprak, dacht ik aan het boek dat ik had gelezen, “Focus” van Mark Tigchelaar. Hij legde daarin uit dat je pas echt kunt focussen als je ook kunt ont-focussen.

Ik deelde mijn inzicht met mijn klant (dit deel ik ook altijd in mijn trainingen) en zei: “Soms hebben we een moment van rust nodig om onze geest te kalmeren en weer te kunnen focussen. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar ik wil dat je, voordat je aan een belangrijke taak begint, even helemaal niets doet.”

Mijn klant reageerde verbaasd: “Niets doen? Maar ik heb zoveel te doen! Hoe kan niets doen me helpen?

Ik legde uit: “Ik begrijp dat het vreemd klinkt, maar soms hebben we die momenten van bewuste rust nodig om onze hersenen te laten herstellen. Door even afstand te nemen van de constante stroom van informatie en afleiding, geef je je brein de kans om te resetten en op te ruimen. Het is juist tijdens die ogenschijnlijke stilte dat nieuwe ideeën kunnen ontstaan en je je focus kunt herpakken.”

Mijn klant besloot mijn advies op te volgen, en al snel merkte ze een verschil. Het is een investering in haar eigen effectiviteit geworden.

Dus de volgende keer dat je voelt dat je focus begint te vervagen, nodig ik je uit om even weg te stappen van je telefoon, naar buiten te kijken en gewoon even niets te doen. Geef je hersenen de ruimte om informatie op te ruimen en nieuwe ideeën toe te laten. Neem pauze!

Nieuwsgierig hoe ik jou verder kan helpen?

Online training

Grip op je inbox & taken

Online product

Werk met mij

1-op-1 coaching

op coaching

Werk met mij

Incompany training

Logo Incompany
Scroll naar boven