Relaxed op vakantie.

Vakantie

Bespaar tijd door efficiënter en effectiever te werken.

Efficiënt je werk afronden zodat je heerlijk kunt genieten van je vakantie!

In de laatste weken voor de vakantie vliegt de tijd. Nog een paar werkdagen en dan wil je al het werk goed afgerond hebben, mailbox leeg en alle taken klaar of overgedragen.

Het liefst voer je alle taken zelf nog uit, want voordat je hebt uitgelegd hoe het moet en wat er moet gebeuren heb je het zelf al verwerkt. Maar doordat je alles zelf wilt doen stapelt het werk zich alleen maar op in plaats van dat het minder wordt. Die eindsprint lijkt wel een marathon.

Als een razende ga je aan het werk. Alle losse eindjes wegwerken zodat je de boel lekker kunt afronden en het genieten kan beginnen.

De laatste dag voor je vakantie, merk je eigenlijk al dat dit niet helemaal gaat lukken. Dan maar iets langer doorwerken. Uitgeput ga je na twee uur overwerken alsnog met een volle Inbox en een ontevreden gevoel naar huis. Loslaten dan maar…

En dan hebben we het nog niet eens over de terugkomst.

Heerlijk uitgerust begin je weer met werken (die fijne vakantie had je wel verdient). Dit jaar besluit je dat je het fijne vakantiegevoel écht zo lang mogelijk gaat vasthouden! Dan open je op de eerste dag je mailbox en de rode vlekken schieten gelijk in je nek. Die palmbomen en de cocktail verdwijnen langzaam weer naar de achtergrond. Je bent voor je gevoel alweer toe aan een nieuwe vakantie.

Grote kans dat dit je bekend voorkomt. Maar het kan ook anders…

Wat kun je doen vóór de vakantie?  

  • Proactief plannen. Maak een planning voor de laatste twee weken. Wat MOET er nog gebeuren, wat kan wachten? Plan het in.
  • Braindump. Een vol hoofd, tijd voor een braindump. Zet alles op papier of noteer het in OneNote. Zet de acties uit of maak er een taak van. 
  • Tijd vrijmaken. Maak tijd vrij om het werk goed te kunnen afronden, elimineer stoorzenders. Werk bijvoorbeeld de laatste twee dagen voor de vakantie vanuit huis. Of juist op kantoor als dat rustiger is.

Wat kun je doen ná de vakantie? 

  • Plan tijd om je mailbox te verwerken. Zet dit ook in je agenda.
  • Verwerk supersnel je mails. Begin bovenaan, zo voorkom je dat je reageert op oude, afgehandelde mails. Beslis in één keer over een mail en onderneem direct actie (hoe vaak lees jij je mails voordat je ‘m verwerkt?). Er zijn drie acties mogelijk; “Doen, Archiveer of Verwijder”.
  • Neem op tijd pauze! Zorg dat je het uitgeruste gevoel van de vakantie zo lang mogelijk vasthoudt en neem op tijd pauze. Werk je namelijk te lang door, ben je uiteindelijk minder productief. Lees hier Tips voor een goede pauze

Meer doen? Gebruik een checklist voor elke vakantie. Meer informatie, klik hier.

Nieuwsgierig hoe ik jou verder kan helpen?

Online training

Grip op je Inbox

gripeffect

Coaching

1-op-1 coaching

gripeffect

Training

Teamsessies

grip effect
Scroll naar boven