Ken je deze uitdrukking al?: “Nee zeggen tegen een ander is Ja zeggen tegen jezelf”.
Dat klinkt misschien een beetje cheesy, maar als je er goed over nadenkt klopt het wel.
Als jij die persoon bent die het lastig vindt om nee te zeggen dan weet je dat je eigen werk vaak in het gedrang komt. Je wilt je werkzaamheden goed uitvoeren, maar doordat je niet goed nee kan zeggen komt daar vaak nog een stapel extra werkzaamheden bovenop. Je kunt er de donder op zeggen dat je collega’s en je leidinggevende je vaak weten te vinden. Het werk wordt alleen maar meer en meer…
Ik weet zelf precies hoe dit werkt, want ik vind nee zeggen vaak ook erg lastig. Ik ben er eens dieper ingedoken en heb een aantal vriendelijke manieren van nee zeggen op een rij gezet. Ik hoop dat het je wat inspiratie en ideeën geeft.
Neem de tijd
Neem de tijd om een beslissing te maken. Laat een stilte vallen als de vraag gesteld is, tel in je hoofd tot 3 en geef dan pas antwoord.
Uitstellen
Geef standaard aan dat je eerst in je agenda moet kijken of het haalbaar is om deze taak op je te nemen. Je komt hierop terug. Het is makkelijker om nee te zeggen als weer afstand gecreëerd is. Dit kan ook via de telefoon of wellicht per mail.
Nu even niet
Als je geen keihard nee wilt afgeven kan je ook aangeven dat het nu niet uitkomt, maar dat je deze werkzaamheden over b.v. een maand wel kan oppakken. Zo kan je de werkzaamheden ook beter plannen.
Wees respectvol
Het gaat om hoe je nee zegt. Bijvoorbeeld “Fijn dat je mij dit project toevertrouwd en ik had het graag willen doen, maar mijn agenda laat het echt niet toe. Ik hoop dat je het op andere manier kunt oplossen”.
Stel voorwaarden
Vind je het toch nog een stap te ver om heel direct ‘nee’ te zeggen? Zeg dan ja, maar stel hier voorwaarden aan. Misschien zijn er taken te verdelen. Misschien kun je hiervoor extra uren draaien.
Zeg iets anders
Nee klinkt niet leuk, het is een scherp woord. Probeer eens: “Helaas, dat gaat niet lukken”.
Prioriteit
Wanneer het om een verzoek van hogerop gaat kun je aangeven dat je deze taak op kan pakken, maar je hierdoor wel in het gedrang komt met je andere werkzaamheden. Laat de leidinggevende prioriteit geven aan welke taak er (tijdelijk) komt te vervallen.
Je bent geen verklaring schuldig
Als het lukt zeg dan gewoon eens een keer nee, dit komt krachtiger over. Een verklaring geven is eigenlijk goedkeuring zoeken bij de ander.
Denk mee aan een oplossing
Geef aan dat je er zelf geen tijd voor hebt, maar denk mee aan een oplossing.
Te snel “Ja” gezegd?
Soms besef je pas achteraf dat het toch niet zo handig van je is geweest om ja te zeggen. Dat is vervelend, maar je hebt het recht om van mening te veranderen. Vertel het diegene dan wel zo snel mogelijk, zodat die ook weer de tijd heeft om een oplossing te zoeken.
Maak jezelf minder toegankelijk
Maak jezelf minder toegankelijk. Reageer niet direct op mail, berichten of Whatsapp. Laat weten dat je niet altijd meteen reageert omdat je andere prioriteiten hebt. Mensen in je omgeving wennen hieraan.
Kijk hoe anderen het doen
Let eens op hoe anderen ‘nee’ zeggen. Je kunt hier veel van leren. Je komt op ideeën waar je zelf niet zo snel aan had gedacht.
Ik wens je heel veel succes!